Op bedrijventerrein A-Park in Spankeren (gemeente Rheden) liet Thomassen Beheer een duurzaam nieuw logistiek centrum van 24.000 m2 bouwen. Bij het ontwikkelen van het complex – dat tien opslaghallen en twee kantoorblokken omvat – keek het ruim 80 jaar oude familiebedrijf nadrukkelijk naar de toekomst. Het resultaat: een all- electric gebouw dat voor zijn energieverbruik volledig zelfvoorzienend is.

Duurzaam in alle facetten
Het forse gebouw – 200 meter breed en 120 meter diep – is niet aangesloten op het aardgasnet. In plaats daarvan zijn de 10 meter hoge opslaghallen voorzien van eletrische heaters met zogeheten ‘downblowers’ aan de plafonds. Daarnaast zijn de expeditiekantoren op de begane grond voorzien van elektrische stralingsradiatoren. De kantoren op de tussenverdieping zijn volledig voorzien van een laagtemperatuur vloerverwarmingsnet dat wordt gevoed door twee NIBE F2120 lucht/water warmtepompen. De buitenunits van de warmtepompinstallatie zijn op het dak zijn geplaatst. Vanwege het zeer beperkte gebruik van warmtapwater – alleen in de pantry van het kantoor – is een compacte elektrische boiler toegepast.

Om de energiebehoefte van het pand te beperken, zijn de buitengevels rondom de staalconstructie opgetrokken uit stapelbare prefab betonnen sandwichelementen met een geïsoleerde kern van 100 mm PIR+ isolatie. Dit resulteert in een Rc-waarde van 4,5 tot 6,0 m2K/W. Ook de vloeren, daken en scheidingswanden zijn optimaal geïsoleerd. Daarnaast is het hele pand voorzien van een WTW-installatie en van ledverlichting die in- en uitschakelt op basis van aanwezigheidsdetectie.

Eigen stroomvoorziening
Het mag duidelijk zijn dat een all-electric gebouw van dit formaat heel wat stroom verbruikt. Om de energiekosten te beteugelen, zijn op twee opslaghallen in totaal 1.550 zonnepanelen geïnstalleerd. Bij de bouw is echter ook het dak van de overige acht hallen al voorbereid op zonnepanelen. Een uitbreiding van de pv-installatie – in totaal passen er circa 7.100 panelen op het dak – zit dan ook in de planning. Daarmee zou de installatie fors meer energie opwekken dan het gebouw verbruikt. Om zoveel duurzaam opgewekte stroom te kunnen terugleveren aan het net, is voorzien in een 2000 KVA-transformator voor de opslag van zonne-energie.

Thomassen Transport - 0 op de meter dankzij warmtepompen en pv-panelen!

Kenmerken van dit project
Locatie: Van Rensselaerweg – Spankeren
Opdrachtgever: Thomassen Beheer B.V. – Loenen
Architect: Bouwadviesburo Hoevers bv – Empe
Aannemer: Zweersbouw BV – Eerbeek
Adviseur: Bouwadviesbureau Hoevers bv – Empe
W-Installateur: Koller Installatietechnieken BV – Loenen
E-Installateur: Varego Elektrotechniek – Eerbeek

Categories:

Tags:

Comments are closed