Dat ook oudere woningen uitstekende toepassingsmogelijkheden voor een warmtepomp bieden, bewees een particuliere opdrachtgever uit het Gelderse Loenen. De woning betreft een royale vrijstaande villa uit 1927 met een woonoppervlak van 330 m2. Eerder al liet de eigenaar de bouwkundige schil – het dak, de vloeren en de buitengevels – isoleren en werden er zonnepanelen geïnstalleerd. Nu was de tijd rijp voor het vervangen van de gasgestookte cv-ketel door een duurzaam alternatief.

Overtuigd van NIBE-kwaliteit
Als ondernemer en eigenaar van diverse bedrijven had de opdrachtgever al goede ervaringen met de lucht/water warmtepompen van NIBE. Als voorzitter van de Stichting Duurzame Projecten Loenen vervult hij bovendien een voortrekkersrol op het gebied van verduurzaming. Dat de cv-ketel moest worden vervangen door een warmtepomp van NIBE was dan ook al snel duidelijk.

Maximaal comfort op maat
Aan de nieuwe warmtepompinstallatie werden twee belangrijke eisen gesteld. Om te beginnen moet de installatie minimaal hetzelfde comfort kunnen leveren als men gewend was van de gasgestookte cv-installatie. Daarnaast diende het bestaande afgiftesysteem – met alleen vloerverwarming in de 70 m² grote keuken en standaard radiatoren in alle overige ruimtes – te worden gehandhaafd. Met name vanwege deze laatste eis is gekozen voor toepassing van een NIBE F2120-20, een modulerende monoblock lucht/water warmtepomp die een aanvoertemperatuur tot wel 65°C kan leveren. Voor een comfortabele voorraad warmtapwater is een NIBE BA-ST indirect gestookte spiraalboiler met een inhoud van 270 liter geïnstalleerd. De installatie wordt aangestuurd door een slimme NIBE SMO S40 regelunit uit de innovatieve NIBE S-serie en wordt bedient door middel van een gebruiksvriendelijke NIBE RMU S40 kamerthermostaat.

Efficiënte werking, lange levensduur
De systeeminhoud van de cv-installatie is met 200 liter vergroot door toepassing van een NIBE UKV 20-220 buffervat. Zo’n buffervat kan een overschot aan geleverde warmte van de warmtepomp opslaan en weer afgeven zodra het afgiftesysteem om warmte vraagt. Zo wordt voorkomen dat de warmtepomp in deellast gaat pendelen, wat resulteert in een langere levensduur. Om de warmtelevering ook op extreem koude dagen te kunnen waarborgen, is het buffervat voorzien van een elektrisch element voor bijverwarming van het cv-water.

Kenmerken van dit project
Locatie: Hoofdweg – Loenen
Opdrachtgever: particuliere opdrachtgever – Loenen
Installateur: Koller Installatietechnieken BV – Loenen

Categories:

Tags:

Comments are closed