Martijn Veen bouwde in 2018 een nieuw huis dat volledig van het gas af is. In plaats van een warmtepomp koos hij voor heat pipes voor de verwarming van zijn huis en tapwater. “Ik vind heat pipes een veel mooiere oplossing. In plaats van een warmtepomp die de nodige stroom verbruikt, heb ik nu alleen een pompje van 85 watt nodig om mijn huis te verwarmen.”

Op het dak liggen 75 heat pipes die een buffervat van 800 liter water verwarmen. In de winter, van oktober tot en met januari, wordt voor het bijverwarmen gebruik gemaakt van een houtkachel waar ook op wordt gekookt. De heat pipes doen dan op de achtergrond mee.
We doen alles met de zonneboiler en de kachel. Het eerste jaar dat we hier woonden hebben we 20 kuub hout gebruikt voor extra verwarming in de winter. Het afgelopen jaar was dit 12 kuub. Onze filosofie is: zomers gebruiken we de warmte van de zon en ’s winters gebruiken we de houtkachel voor koken en warmte.”

Op zonnige winterse dagen lukt het om met de heat pipes een watertemperatuur van 50 graden te halen. In het voorjaar doet de inval van de zon zijn werk. “Sinds maart hebben we de houtkachel maar drie keer aangehad. Bij langdurige afwezigheid, als de kachel niet wordt gestookt, blijft de temperatuur in het huis op peil door een elektrisch element in het boilervat. ’s Zomers koken we elektrisch, op het dak liggen ook 12 zonnepanelen.”

Nadelen van het systeem heeft Veen nog niet ondervonden, behalve dan dat het buffervat de nodige ruimte inneemt. Samen met installateur Koller Installatietechnieken en leverancier Rivusol was het ook wel even zoeken naar de juiste oplossing. “Een warmtepomp installeren is makkelijker, dat is een kant en klaar pakket. Bij heat pipes komt maatwerk kijken. Het voordeel is echter dat als het systeem eenmaal is geïnstalleerd je er geen omkijken meer naar hebt. Er kan niet veel stuk. Het enige wat je moet doen is een keer in de vijf jaar de glycol laten controleren.”

Hoeveel Veen heeft bespaard met de heat pipes is lastig vast te stellen omdat het hier om een nieuw huis gaat. Via de Rivusol app kan hij wel zien dat sinds de ingebruikname van het huis in 2019 al 3309 kW is opgewekt.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *