Heat pipes werken niet alleen op super geïsoleerde nieuwe huizen, ook in een jaren zeventig woning valt er een aanzienlijke besparing op de gasrekening te behalen.

Johan Veen, de vader van Martijn, heeft 75 buizencollectoren voor warm tapwater en verwarming op zijn dak geplaatst. Hiervoor moesten eerst wel de nodige aanpassingen aan de woning worden gedaan. Zo is de vloer aangepast om lage temperatuur vloerverwarming mogelijk te maken en werd een buffervat van 800 liter met een kraan via een vergroot dakraam op zolder geïnstalleerd.

Aanvankelijk wilde Veen een elektrische verwarming achter de heat pipes zetten maar dit bleek lastig in de praktijk, nu gebruikt hij zijn cv-ketel om bij te verwarmen op koude dagen.

Net als zijn zoon is Veen senior erg tevreden over het systeem dat volgens hem leidt tot een lager gasverbruik. “Je slaat overdag de warmte van heat pipes op in het buffervat op die je ’s avonds en ’s nachts kunt gebruiken. Het systeem draait vanaf december 2021 in en die tijd heeft het goed gefunctioneerd. Zelfs als het buiten koud is, heb je warmte van het dak.”

Tijdens het gesprek laat Veen op de pc de prestaties van zijn installatie zien. Op een zonnige voorjaarsdag is bij een buitentemperatuur van 14 graden het water in de buffer verwarmd tot 50 graden. “De vloerverwarming is ingesteld op een watertemperatuur van 35 graden. Tapwater wordt vanaf 30 graden bijverwarmd tot een veilige 60 graden.”

Voor toekomstige gebruikers van heat pipes heeft Veen een duidelijke tip: ‘De meeste leveranciers geven aan dat een buffervat van 200 liter nodig is maar mijn leverancier Rivusol adviseert om er een van 800 liter te nemen. Hiervoor moet je wel ruimte reserveren. Wellicht dat dit in de toekomst niet nodig is omdat er ook wordt gekeken naar een geïsoleerde tank in de grond.”

In de bijbehorende app wordt bijgehouden hoeveel de heat pipes opleveren. Tot nu toe is dat 1600 kilowatt warmte. “Het moet nog blijken hoeveel geld je hiermee precies hebt bespaard.”

Andere manier van denken
Om het systeem optimaal te laten renderen is een andere manier van denken nodig volgens Veen. “De installatie is belangrijk maar het eigen gedrag is zeker zo belangrijk. In plaats van alle apparaten ’s nachts aan te zetten, moet je ze juist overdag aanzetten als de zon schijnt en er volop energie wordt opgewekt. Het is een gewenningsproces. Je leert omgaan met je warmtevraag. Ik ben nu aan het kijken hoe ik het systeem kan finetunen.

Werking heat pipes
Een zonneboiler bestaat uit: een zonnecollector (vlakke plaat) of heat pipes (vacuümbuizen), een pomp, een voorraadvat en een na-verwarmer. De zonneboiler ondersteunt het bestaande verwarmingssysteem of de warmtapwatervoorziening (cv-ketel of warmtepomp).
In de heat pipes zit een vloeistof die werkt als een warmtetransportmiddel. Deze vloeistof wordt verwarmd door de zon en wordt vanaf de collector doorgepompt naar het voorraadvat. Daar aangekomen stroomt de vloeistof door een warmtewisselaar die met de warmte van de vloeistof het kraanwater opwarmt. Hierna stroomt het water door naar het opslagvat en kan het gebruikt worden. Is er niet genoeg zon om de vloeistof te verwarmen? Dan springt de na-verwarmer aan.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *